Lagotto kiskutya törzskönyv nélkül?

Sokak régóta dédelgetett álma egy Lagotto, mivel rengeteg fantasztikus fotó, videó és fajtaleírás kering a neten ami alapján már el is képzelték a kutyás jövőt, vagy éppen élőben találkozott egy Lagottoval aki elvarázsolta viselkedésével és kinézetével. 

Általában ekkor érik meg az elhatározás, hogy nekünk is olasz vízikutya kell. Majd jön a kiskutya keresés művészete, mikor egyértelművé válik, hogy nem is olyan egyszerű ez. Meghallva egy valódi fajtatiszta kölyök árát sokan rögtön rávágják, hogy “jó hát akkor nem kell törzskönyv”.

Ha minden egyes alkalommal kapnék 1000 Ft-ot, amikor azt hallom, hogy “jajj, nekünk csak családi kedvencnek kell a kutyus, nem szükséges a törzskönyv” már milliomos lennék. 

De biztos vagy ebben? Egy társat, családtagot vásárolsz a következő 15 évre és ha valóban egy Lagottót szeretnél, aki viselkedésében és kinézetében is a fajta hű reprezentása és az egészsége is makulátlan akkor ragaszkodj a törzskönyvhöz. 

Persze, nem az a darab papír fogja mindezt garantálni, hanem a tudás ami mögötte van. A törzskönyv nem csupán a kiskutyád anyakönyvi kivonata, hanem bizonyíték a származására és arra is, hogy a szülei teljesítették a tenyésztésbe vétel feltételeit és még számtalan más dolog van mögötte amire nem is gondolnál.

Biscotti

Miért fontos ez neked, ha csak egy családi kutyát szeretnél, aki nevezetesen azért Lagotto legyen?

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért Lagottot szeretnél? A külleme és a viselkedése fogott meg? Igen? Akkor miért vásárolnál olyan helyről, ahol csak hasonlót kapsz? 

Az sem mindegy, hogy Adidas vagy Adidos cipőd van, hiába csak egy betű az eltérés, a minőségük összehasonlíthatatlan. Ugyanez van a kutyáknál is, viszont itt 15 évre kötelezed el magad és nagyon nem mindegy, hogy milyen társ lesz a családod új tagja. Ha egyszer megvetted, már nem cserélheted le mint a cipődet, amikor rájössz hogy a kiskutya akit hazavittél csak nyomokban tartalmaz Lagottot vagy épp hullik a szőre, vagy agresszív a gyerekkel.

Az igazi tenyésztők nem csupán a maguk szórakoztatására és a hangzatos champion címek miatt járnak kiállításokra, munkaversenyekre és/vagy sportolnak kutyáikkal. Így mérik fel, hogy egy adott egyed mennyire alkalmas a továbbtenyésztésre, van e olyan plusz benne ami által megőrizhetjük e csodás fajta igazi fajtajellegét.

Attól, hogy egy kutyának van törzskönyve, még nem azt jelenti, hogy alkalmas a tenyésztésre. A tenyésztő feladata a szelekcióhogy csak a legszebb, legegészségesebb és legjobb viselkedésű egyedeket vonják tenyésztésbe.

A tenyésztés nem egzakt tudomány, vagy egy matematikai egyenlet, ahol egy meg egy mindig kettő. A genetika sokszor kiszámíthatatlan, de ha ismerjük a vérvonalakat és tudatosan választunk tenyészpárokat akkor olyan kölykök születése várható akire a tenyésztő és a leendő gazdi is méltán büszke lesz.