Nyaralás kutyával

Minden család alig várja, hogy végre valahára nyár legyen és a megérdemelt pihenését töltse. Ki aktívan, ki egy nyugágyon pihenve, vérmérseklettől függően. 

Na de mit tehetünk ilyenkor a család négylábú tagjával, vagy ne adj isten tagjaival? A válasz egyszerű, nyaralj együtt kedvenceddel! 

Mi a jó és pihentető kutyás nyaralás titka? Készülj fel előre!

Kutyás szállás keresése

Erre mi is az egyik közkedvelt online szálláskereső felületet használjuk. A szűrőbe beállítjuk, hogy olyan szállásokat mutasson, ahová kutyával is érkezhetünk. Nem kell aggódni, manapság már bőven akad olyan kutyabarát szálláshely ami nem csupán nevében kutyabarát. A szállás fajtáját tekintve mindenki elképzeléseinek, igényeinek megfelelően tud válogatni. 1-2 kutyával bátran ajánlom a hoteleket, wellness szállodákat is, 3 kutyától azért már egy önálló apartman vagy ház, esetleg kertkapcsolatos szoba (ezeket hamar elkapkodják, érdemes időben foglalni) szerencsésebb választás. Mi rendszerint 4 kutyával közlekedünk, így előnyben részesítjük az olyan szállásokat ahol kicsit szabadabban lehetünk. Érdemes a foglalást követően ráírni a szállásra és érdeklődni a helyi szokások iránt. Például egy olaszországi nyaralás során, nem a felkapott részeken foglaltunk, hanem egészen Pineto-ig mentünk (onnan pedig fel a hegyekbe) és arrafelé nem találtunk a neten kijelölt kutyás strandot. Viszont a hotel nagyon készségesen válaszolt a kérdésünkre és megírták, hogy délután 6-tól reggel 8 óráig nyugodtan mehetünk kutyával is fürdeni a partra. Ez kutyások számára tökéletes időpont, hiszen napközben úgyis olyan forróság van a tengerparton, hogy a kutyák jobban érzik magukat a klímás házban.

Dokumentumok

Az EU-n belül általános szabály, hogy kölyökkutya körülbelül 4 hónapos korától utazhat ( a hivatalos szabály EU-n belül, hogy a kölyök 12 hetes korában kaphat leghamarabb veszettség elleni oltást, majd ezt követően 21 nap múlva utazhat.) így ha épp nyáron kerül a családba a kölyök, akkor érdemes arra figyelni, hogy külföldi nyaralást ne foglaljunk, csak ha már utazhat velünk a kölyök is.

EU-s állatútlevél szükséges az utazáshoz, ezt bármelyik állatorvosi rendelőben ki lehet váltani, ha esetleg még nincs meg. Ennek a költsége körülbelül 15-20 ezer forint.

Felnőtt kutyák esetében érvényes veszettség elleni oltással kell rendelkeznie a kutyának az utazáshoz aminek szerepelnie kell az állatútlevélben. Mindenképp ellenőriztessük az állatorvosnál, hogy a chip át lett-e írva a gazdi nevére és a rendszerben lévő adatok valósak-e. Ha bármi történne és a chip leolvasása szükséges a kutya azonosításához, jó ha az aktuális telefonszám van feltüntetve.

Pár EU-n kívüli ország esetén (például Szerbia ) legyünk felkészültek, mert kifelé minden gond nélkül átengednek, de hazafelé már csak akkor érkezhet a kutya ha rendelkezik Titer vizsgálattal. Szerbia például magas kockázatú kategóriába van sorolva a veszettség miatt, ezért van szükség erre a vizsgálatra a hazatéréshez (vérből mutatja ki a veszettség elleni ellenanyagok mennyiségét („titer”), hogy eléri-e az előírt határértéket.). Ezt mindenképp utazás előtt csináltassuk meg, több hét is lehet, mire megérkezik a titer vizsgálat eredménye.

Gyógyszerek

Nem árt ha van nálunk elrettentő célzattal egy gyorssegély csomag. Kötszer, sebfertőtlenítő (pl. betadine), probiotikum (ez akár humán készítmény is lehet), széntabletta ( a sós víz okozhat hasmenést) és ha valamilyen gyógyszert szed a kutya akkor azt se hagyjuk otthon. Ha nyaralásig esetleg nem kapott, akkor feltétlen gondoskodjunk valamilyen kullancs és szúnyog ellen is védelmet nyújtó készítményről. Ha extrán be akarjuk biztosítani magunkat, előre kereshetünk a közelben lévő állatorvost is és elmenthetjük a számát, ha esetleg szükség lenne rá, legyen mihez nyúlni.

Utasbiztosítás

Köthető a kutyára is kisállat biztosítás. A család biztosításának megkötésénél számos helyen lehet a kutyára is utasbiztosítást kötni, ez is többféle csomagban elérhető. Mindenki egyéni döntése, hogy szükségesnek ítéli-e, de jó tudni, hogy elérhető ez is. 

Utazás autóban

Mi nagyon sokat utazunk a kutyákkal, így minden kutyánk rutinos utazó hosszú távon is. Ha a kutya esetleg nem utazott még autóban akkor az út előtt tréninggel szoktassuk hozzá az autóhoz. Ha egyedül nem megy, kérjük kiképző segítségét. 

Fontos, hogy a kutyát megfelelően rögzítsük az autóban. Legjobb megoldás, ha befér az autóba egy kutyaszállító box. Ez lehet műanyag box amit repülőgépeken is használnak vagy ha van rá lehetőségünk még biztonságosabb egy töréstesztelt aluminium box. Egy esetleges baleset esetén életet menthet. 

Általános EU-s szabály, hogy valamilyen módon rögzíteni kell a kutyát a járműben, erre a szabály szerint elegendő a hámhoz csatlakoztatható kutya biztonsági öv is. Tapasztalataim szerint ez a legkevésbé biztonságos megoldás, így a mi kutyáink box-ban utaznak, a biztonság az első. 

Magára az útra, legyen elérhető közelségben a nyakörv (lehetőleg a kutyán legyen egy bilétával a gazdi aktuális telefonszámával. Sokkal gyorsabb az azonosítás ha véletlen történik valami, mintha chipleolvasót kell keresgélni), póráz, víz, vizestál, némi jutalomfalat. Labdabolond kutyák esetén egy labda is jól jöhet, ha olyan helyen állunk meg ahol mozoghat egy kicsit. 

Hosszabb út esetén érdemes úgy megtervezni az útvonalat, hogy legyen benne egy kis kirándulás is, ahol a család és a kutya is kinyújtóztathatja elgémberedett végtagjait. 

Szobakennel

Hasznos segítség, ha a kutya ismeri a szobakennelt és pár órára a szálláson biztonságban otthagyhatjuk benne. Ha ismeri érdemes magunkkal vinni és érkezéskor felállítani, így a kutya egyből tudja, hogy hol van számára a biztonságos, megszokott hely és nem kell vadidegen helyen aludnia. Természetesen szobakennel előtt és után egy közös séta, kirándulás vagy fürdés dukál a kutyának a családdal közösen. Ugyanakkor egy kimerítő városnézésre vagy napközben a tengerparta nem ajánlatos magunkkal vinni a nappali hőségben.

Étkezés

Ha száraztápot eszik a kutya, akkor a legcélszerűbb előre kimérni a napi adagokat és akkor a helyszínen már nem kell méricskélni. Mindenképp ajánlatos a már bevált tápot magunkkal vinni, hiszen nem biztos, hogy adott helyen kapható lesz ugyanaz a táp amit etetünk. Egy tápváltás pedig tud kellemetlen meglepetéseket tartogatni (pl. hasmenés), így jobb elkerülni.

Kicsit nehezebb ha valaki nyersen etet vagy Barf-ozik, de erre is lehet megoldást találni. Ha a kutya megeszi a nyaralás idejére át lehet állítani száraztápra (ezt 2 héttel nyaralás előtt érdemes megtenni, hogy átálljon rá a kutya szervezete) vagy alkalmazható az előre csomagolt készétel is, de ez hűtést igényel. 

Ha a fentieket előre átgondoljuk, akkor egy gondtalan, kutyás nyaralásban lehet részünk. Más élmény mint az egész napos wellness és henyélés, de ennek is megvannak a maga szépségei. 

Ha úgy döntene a család, hogy kutya nélkül utazna, arra is van megoldás, de idejében el kell dönteni, hogy ki fog vigyázni addig kedvencünkre. Rokon, kutyaszitter? Visszamehet esetleg a tenyésztőhöz? Panzió? 

A választás nem biztos, hogy egyszerű, ezért idejében neki kell fogni a szervezésnek ha kutyás családként, kutyamentes nyaralást/utazást szeretnénk.