Az egészségügyi szűrések útesztőjében

Mit jelent az a rengeteg rövidítés?

Kölyökvásárlás előtt a felelős leendő gazdik utánanéznek, olvasnak az adott fajtának, hogy felvértezzék magukat a szükséges tudással a számukra megfelelő tenyésztő és kölyök kiválasztásához. 

Avatatlan szemek számára nem is olyan egyszerű eligazodni az egészségügyi szűrések világában, hiszen rengeteg rövidítést használunk a kutyák egészségügyi szűréseinek megjelenítésekor. Illetve sokakban felmerül a kérdés, hogy ezeknek az eredményei pontosan mit is jelentenek.

Genetikai szűrések

A genetikai szűrések elvégzése vér vagy nyálmintából történik. Akreditált laborokban végzik a minták vizsgálatát akár itthon akár külföldön. Kérhetünk egy-egy szűrést is, vagy akár teljes palettát a jelenleg elérhető genetikai szűrésekre, ami több mint 200 betegség kiszűrésére ad lehetőséget. Ugyanakkor azt érdemes tudni, hogy vannak kifejezetten fajtaspecifikus betegségek, a Lagotto esetében az alábbi hat szűrés igazán releváns: 

LSD – Lagotto Storage Disease: Ez egy súlyos neurodegeneratív betegség, amely végül halálhoz vezet. Az ezen állapot által érintett kutyák különféle neurológiai tüneteket mutatnak, amelyek magukban foglalhatják a viselkedés megváltozását, a koordinációs problémákat, valamint az arc- és szem tikkelést.

JE – Benign Familial Juvenile Epilepsy : A fiatalkori epilepszia egy neurológiai betegség.  Az érintett kutyák epilepsziás rohamokban (testremegés, koordinálatlan mozgás és merevség) szenvednek  5–9 hetes koruktól négy hónapos korukig, ezután a rohamok megszűnnek. 

NAD – Neuroaxonal Dystrophy:  Az érintett kutyák különféle neurológiai rendellenességeket mutatnak, beleértve a járási rendellenességeket és a viselkedési zavarokat.

A tünetek közé tartoznak a lassan előrehaladó neurológiai tünetek, amelyek hat és tizenegy hónapos kor között kezdődnek. Az érintett kutyák tulajdonosai járási rendellenességekről, viselkedési változásokról (tompultság, idegesség, hangoskodás) és inkontinenciáról számoltak be. 

prcd-PRA – Progressive rod-cone degeneration:  A progresszív retina atrófia (PRA), mint öröklődő betegség, számos kutyafajtánál és különböző formákban is előfordul. Ez egy olyan megbetegedés, amely folyamatosan romló, előrehaladó formában, végül a kutya teljes látásvesztéséig vezet.

HUU – Hyperuricosuria / Urate Stones: A hyperuricosuriát a húgysav emelkedett szintje jellemzi a vizeletben. Ez a betegség hajlamosítja a kutyákat arra, hogy kövek képződjenek a hólyagjukban vagy néha a veséjükben.

Furnishings – A furnishings a drótszőrű kutyáknál és más fajtáknál látható hosszabb bajuszra és szemöldökre utal. Az R-spondin-2 gén domináns variánsa ami a kívánt szőrzet textúrát és növekedési mintáját hozza létre.

Milyen eredményei lehetnek a genetikai szűréseknek, ls valójában mit jelentenek?

Három eredménye lehet:

 1. Mentes : ez sok magyarázatot nem igényel, a kutya egészséges, tenyészthető.
 2. Hordozó: a kutya a génjeiben hordozza az adott gént, de nem lesz beteg, teljesen egészséges, tenyészthető!
 3. Terhelt: az egyed beteg, nem tenyészthető.

Összegzésképp, a mentes és hordozó egyedek tenyészthetőek. Egy dologra kell figyelni, hogy hordozó egyedet kizárólag mentes eredményű egyeddel szabad tenyésztésbe vonni. Ez esetben a kölykök mentesek vagy hordozóak lesznek, azaz teljesen egészségesek.

Az alábbi ábra ezt jól mutatja:

Mozgásszervi betegségek, a diszplázia

A mozgásszervi betegségek szűrését egy fizikális vizsgálattal, röntgenfelvétel készítésével végezzük. Kiemelném, hogy ez nem genetikai szűrés, csupán arra szolgál, hogy az adott egyed egészséges-e. Ugyanakkor nem 100%-os garancia arra, hogy az adott egyed kölykei teljesen egészségesek lesznek.

A diszpláziára való hajlam örökölhető (ugyanakkor ennek kimutatására jelenleg nem létezik genetikai teszt) és sajnos a betegség szerezhető is, a nem megfelelő tartási körülmények nagymértékben növelhetik az előfordulását. Ugyanakkor ha szűrt szülőktől származik a kölykünk, akkor az esélyeink jóval jobbak egy egészséges kölyökre, főleg ha betartjuk a tenyésztő tanácsait a tartással és táplálással kapcsolatban is.

Milyen körülmények befolyásolják a kialakulását?

A tenyésztőnél már az első pillanattól nagyon fontos, hogy az újszülöttek ne legyenek csúszós talajon. Majd a későbbiek folyamán sem ajánlatos a kölyköt, növendéket csúszós talajon tartani.

Kiemelten fontos a megfelelő táplálás, ideértve a minőségi táplálékot és azt is, hogy ideális kondícióban kell tartani a kölyköt, nem szabad felhizlalni! A túlsúly nagyban elősegíti a diszplázia kialakulását. 
A kölyök mozgatására is figyelni kell, nem szabad egy növésben lévő kölyköt extrém terhelésnek kitenni. Inkább napi többször, kevesebb séta, főleg az elején. Nagyobb túrák és futás kizárólag 1 éves kor után ajánlottak.

A mozgásszervi betegségek gyakori fajtái:

HD- Hip Dysplazia: csípőizületi diszplázia, melynek több fokozata van:

 • mentes (HD-, A, -, HD/A) – tenyészthető
 • majdnem mentes (HD-/+, B, HD/B) – tenyészthető
 • enyhe (HD+, C, HD/C) – tenyészthető
 • közepes (HD++, D, HD/D) – NEM tenyészthető
 • súlyos (HD+++, E, HD/E) – NEM tenyészthető

A mentes, majdnem mentes és enyhe eredménnyel rendelkező egyedek egészségesek, tenyésztésbe vonhatóak. Arra kell figyelni, hogy enyhe eredményű egyedet lehetőség szerint (vannak klubok, ahol ez előírás is) mentes egyeddel pároztassunk.

A közepes és súlyos eredményű egyedek NEM VONHATÓAK TENYÉSZTÉSBE, ugyanakkor fontos azt is megjegyezni, hogy a megfelelő életkörülmények biztosítása mellett, a legtöbb esetben teljes életet élhetnek.

ED – Elbow dysplazia: a könyökizületi diszplázia, melynek szintén több fokozata van:

 • normál (mentes) /0-fok/; – tenyészthető
 • enyhe /I-fok/; – tenyészthető
 • közepes /II-fok/; – nem tenyészthető
 • súlyos /III-fok/ – nem tenyészthető

OCD – oszteochondrózis dissecans: a vállizületi diszplázia, A betegség első tünetei 7-9 hónaposan kezdődnek, vissza-vissza térő elülső végtag sántaság formájában. A vállizületek nyújtása fájdalmas. A válldiszplázia szűrésére még nem teljesen egységesített a szűrővizsgálat, ezért csak a mentes ill. a válldiszpláziás (subluxálódott) kategóriák valamint az OCD pozitív és az OCD negatív kategóriák ismertek.

Patella: térdkalácsficam, szintén több kategóriába sorolható:

 • Mentes (Grade 0): A patella nyújtott térdnél sem ficamítható, deviáció nem érezhető – tenyészthető
 • Elsőfokú (Grade I): A patella nyújtott térdnél könnyen kificamítható, de elengedve reponálódik.  – tenyészthető
 • Másodfokú (Grade II): A patella gyakran magától ficamodik, ami időnként úgy is marad.  – nem tenyészthető
 • Harmadfokú (Grade III): A patella állandóan ficamodik, a sípcsont torziója és a sípcsont taréjának deviációja 30-50 fok közötti tengelyeltérést mutat. – nem tenyészthető
 • Negyedfokú (Grade IV): A patella tartósan ficamodik, a sípcsont torziója és a sípcsont taréjának deviációja 50-90 fok közötti tengelyeltérést mutat – nem tenyészthető

Országonként eltérő a kötelező egészségügyi szűrések köre, vásárlás előtt tájékozódjunk, hogy a szülők milyen szűrésekkel rendelkeznek. Magyarországon például lagotto esetében HD, illetve ED eredménnyel kell rendelkezniük a szülőknek.